Tájékoztató érdeklődőknek

A Időkép wikiből
Figyelem! Ez egy régi leírás, frissítésre szorul!

Szerver oldali szolgáltatások

 • Állandó, 100 Mbit-es szerver a webkamera képének, akár 10 mp-es frissítéssel
 • Csatornakezelő a képek fogadásához, feliratozásához, animálásához, napi pillanatképek készítéséhez
 • Automatikus, letölthető gyorsított felvételek készítése a webkamera képeiből (naponta, este vagy hajnalban)
 • Kommentárok kezelése, megjegyzések kiírása a képre, válaszadás a nézőktől lehetőség
 • Akár egy évre visszemenő archívum a napi pillanatképekből, üzenetekből, kommentárokból és gyorsított felvételekből
 • - Letöltés - és nézőszám statisztika. Látni lehet élőben, hogy hányan, összesen hányszor nézik/nézték le a Te élőképedet aznap, óránkénti bontásban.
 • A nézők válaszainak kezelése, elküldése személyesen Neked vagy közvetlenül az élőképre
 • Hamarosan speciális időjárási adatok fogadása a kameraképpel együtt (pl. WS-ek automatikus adatainak hozzáfűzése, viharveszély- és villámintenzitás-, látótávolság, szél-, ill, légnyomás-változások adatainak integrálása

Szoftverek a feltöltéshez

A Viharvadász.hu saját fejlesztésû feltöltõ-szoftvere ideális megoldást kínál azoknak, akik nem nagyon értenek angolul, és utálják a bonyolult, nehezen beállítható webkamera-programokat, ahol tízezer menüben és almanüben kell misztikus beállításokkal játszadozni.

A VVtv aktuális változatás mindig le lehet tölteni a fõoldalról, és mind webkamerákhoz, mind pedig videokamerákhoz jó, ha TV-tuner kátrya is párosul (az utóbbihoz). Webkamerákhoz semmi sem kell, csak egy USB kábel... A VVtv-ben kizárólag a felhasználónevet és a jelszót kell beállítani, és máris indulhat az adás.

Ha valakinek a gépén a VVtv instabil, akkor haználhat bármilyen más feltöltõt, mint pl. a CaptureMax vagy a Webcam Publisher. (ez utóbbi ingyenes sw)

Capturemax beállítások

(Letöltés - http://www.viharvadasz.hu/capturemax/cmax_setup.exe )


Options (szem) ikon /

-FTP Upload to FTP szerver (kiválasztani) Szerver - ftp.viharvadasz.hu User/pass a kívánt felh. név és jelszó Path- public_html -Capture Every 0 min 10 sec (pl.) NTP Clock Sync-et kikapcsolni! (Minden más maradhat) -Image Overlay textet kitörölni Quality 75-re

Video ikon (jobbra 3 ikon a szemhez képest) -Options/ itt lehet állítani a felbontást pl. 640-re. Néha belefagy.

Küldés indítása - Fájl menü/Start captutre A feltöltött kép ellenõrzése - http://www.viharvadasz.hu/~felhasználónév/last.jpg (felh.név helyére a kívánt felhasználónév)

Hogy 45 percnél tovább mûködjön, a Capturemax-nál szükség van erre a fájlra (hozzá kell adni a rendszerleíró adatbázishoz, általában lementve és duplán rákattintva ez automatikus) - http://www.viharvadasz.hu/capturemax/quartex.reg

WebcamXP beállítás nagyvonalakban

Leírás a WebcamXp nevű program fontosabb beállításaira ,hogy feltöltsön a program a kamerádról!

WebcamXpbeállítás.jpg

Webcam publisher beállítások

(Letöltés - http://www.viharvadasz.hu/webcam/InstallWebcamPublisher.exe )


(Nem kell update, induláskor megkérdezi) A varázslót használva (Options menü/Setup wizard)

Next->, Video->ki lehet választani a jelforrást, ha pl. több webcam van, ha csak egy akkor ->Next I want to Upload images to a remote FTP server (kiválaszt) -> Next -> FTP server/ Add (hozzáadás) -> A Unique név mindegy, a Server address= ftp.viharvadasz.hu , FTP upload folder= public_html (http path mindegy) ->Next -> Az username és a pass a választott felh.név ill. jelszó, Passive FTP-t és az utána lévõ jelölõmezõ egyaránt kiválasztható (Ez fõleg akkor jó így ha router vagy tûtfal van a hálózaton) -> Finish -> a frissen felvett FTP szerverre kattintsunk rá 1x a listában, legyen kék csíkkal kijelölve ->Next -> Az interval-ra állítsunk be pl. 0 hour 0 min 10 sec -> Next -> a fájlnév maradhat ->Next -> Sounds nem kell -> Finish.

A feltöltött kép ellenõrzése - http://www.viharvadasz.hu/~felhasználónév/webcam.jpg (felh.név helyére a kívánt felhasználónév)

Személyes segítség

Amiben tudunk segíteni, és amiben nem

Mindenkinek személyes segítséget nyújtunk abban, hogy mit és honnan tud beszerezni, milyen sw, hw feltételei vannak a képtovábbításnak, illetve természetesen minden egyes esetben (ha ez szükséges) részletesen megvizsgáljuk a telepítés feltételeit, és persze hpgy az adott körülmények között hogy lehetne a legolcsóbban a legjobb rendszert kiépíteni. Ha nagyon szép helyrõl van szó, és ezt a körülmények szükségessé teszik, néha még esetleg oda is utazunk, hogy segítsünk a telepítésben.

Amiben NEM tudunk segíteni

Bizonyára észrevettétek, hogy az Idõkép, és a Viharvadász.hu szolgáltatásai TELJESEN ingyenesek, vagyis nemhogy bevételünk nincs ebbõl, a szerver, stb fenntartása (+a telefonos kommunikáció a jelentkezõkkel) így is havonta több tízezer Ft-unkba kerül (és mindet NEM támogat a költségvetés :)) Ez azt jelenti, hogy mi nem tudjuk megvenni Nektek, helyettetek a szükséges hozzávalókat. Minden másban segítünk!

Kinek milyen megoldást javaslunk?

Ez általában két dologtól függ, éspedig, hogy van-e már az illetõnek router-e, vagy nincs, illetve hogy van-e olyan hely a a kamera közelében, ahol egy extra gép elhelyezhetõ. Ha valakinek VAN routere, (vagy beszerezne erre a célra), akkor általában nem is kell USB-hosszíbbítókkal vacakolni, helyette érdemesebb egy külön gépet venni, amit közvetlenül a webkamera mellé helyezhet (5 m-en belül), és amit simán hálózati kábellel be tud kötni a router-be. Mielõtt elképednétek, hogy milyen extra kiadásokra kérünk titeket, megnyugtatok mindenkit - BÁRMILYEN olcsó, használt, MAXIMUM 10 Ezer Ft-ba kerülõ PI-PII típusú gép jó, aminek van USB-je, és elindul rajta az XP. Bár sokan azt hihetik, hogy ehhez egy erõmû kell, ez is tévedés - az EGÉSZ Viharvadász Project fejlesztést egy olyan laptop-ról csináltuk, (és ezt a levelet és arról írom), ami mindössze 300 Mhz-es, és 96 Mbyte memória van benne. És Nektek csak a webkamera-sw-hez kell! Ennél elavultabb gép már nem is kapható (használtan sem...), és ez is megfelel a célra! Tehát, ha van router, akkor vélszerû külön gépet venni a webkamerának. Egy ilyen gép kb. ugyanannyiért kapható, mint 2 db aktív hosszíbbító... Aki a fogyasztás miatt aggódik, megnyugatásképpen csak annyit, hogy a gépek fogyasztásának 90 %-át általában a monitor adja. (vagy legalábbis... a TFT-kig bezárólag :)) Monitorra viszont szinte egyáltalán nincsen szükség, mivel ha valamiért hozzá kell férni a webkamerát kezelõ géphet, azt a Windows XP "Távoli Asztal" funkciójával könnyedén meg lehet tenni.

Ha viszont valakinek nincsen routere-e, és nem is tud erre 8-10 E Ft-ot szánni, annál marad az aktív USB-hosszabbítós megoldás...

Milyen webkamera felel meg?

Nagyon sokan kérdeztétek, hogy milyen webkamerát kell vennetek (ha még nincs). A rövid válasz az, hogy _bármilyet_, amit meg tudtok engedni magatoknak, és aminek egyáltalán van valamilyen képe. NEM SZÜKSÉGES méregdrága IP kamera, NEM KELL még drágább "kültéri kamera", tehát ha csak 3-4 Ezer Ft-otok van rá,akkor vegyétek meg, ami bból kijön, annak is nagyon örülünk!!

Két eddig jól bevált típus - Genius Slim 321C, 6-7 eFt nettó, ill. TRUST Spycam 300s.

(Az elsõ típust jelenleg Pécs-Mecsek használja, a másik Marcaliban mûködik)

2 dologra érdemes odafigyelni más webkameráknál - 1) Tudjun lehetõleg legalább 640x480-at (ma már majdnem minden webkamera ilyen, de ha valakinek csak 320x240-ese van, az is jó!!). Ami ennél fontosabb, hogy bírja az erõs napsütést. Néhány webkamera ugyanis napsütésben erõsen túlexponál (túl világos lesz a kép), mivel ezeket elsõsorban beltéri haszálatra tervezik. Sajnos listát nem tudunk adni, hogy milyen típusoknál fordul ez elõ, de azért nem kell aggódni - a legtöbb helyen 3, vagy akár 8 napon belül is bármilyen terméket visszavesznek, vagy kicserélnek, ha valamiért mégsem jó, amit vettél. Ez a probléma a webkamerák 10-15%-ánál fordult eddig elõ.

Néhányan sikeresen oldották meg ezt a gondot egyszerûen úgy, hogy a lencse elé tettek egy régi napszemüveget. Volt, ahol viszont ez a kép túlságos elsötétülését okozta...

Videokamerás megoldások

Egy másik lehetõség a régi, kimustrált vagy kihasználatlan normál videokamerák használata, aminek a jelét egy általános TV-tuner kártyával lehet digitalizálni. Ezek sokkal jobb minõséget adnak általában a webkameráknál. Aproneten és más apróhirdetési fórumokban rendszeresen kínálnak eladásra régi, esetleg elromlott mechanikájú videokamerákat 5-10 E Ft-ért. Ezek teljesen jók a célra!

Jelenleg Vác-1 és Rakamaz közvetít ilyen megoldással. Ip-kamerás elõnyök és hátrányok

Az Ip-kamerák hatalmas elõnye, hogy nem kell hozzájuk bekapcsolt számítógép, se usb kábel, enélkül is képesek képet továbbítani FTP-vel csupán egy routeren keresztül. Hátrányuk viszont, hogy elég drágák, sokszor drágábbak mint ha valaki vesz egy külön gépet erre a célra.

A minõségük általában jobb mint egy átlagos webkameráé, de semmivel nem jobb mint a videokamerás megoldásoké. Egyben messze elmarad a digitális fényképezõs kivitelek minõségétõl (lásd késõbb).

Jelenleg Zirc és Dunakeszi-2 közvetít IP-kamera segítségével.

Digitális fényképezõgépek

Ezzel a megoldássl lehet a legszebb képeket közvetíteni, amelyeknek a minõsége messze-messze felülmúlja mind a webkamerákat, mind az IP- vagy videokamerás megoldásokét. Sajnos jelenleg KIZÁRÓLAG Canon Powershot-okról tudjuk, hogy alkalmasak erre a célra - azoknak viszont szinte valamennyi változata.

Ezekhez sikerült saját távvezérlõ sw-t is fejlesztenünk!

Ilyen kameránk már mûködik Budakalász és Dunakeszi-1 helyszínén (köszönet érte Aigner Szilárdnak ill. Róth Gábornak).

Ezt a lenyûgözõ részletgazdagságot és színhûséget jó lenne minél több helyszínen elérni, de természetesen ez azért nem olyan egyszerû.

Mivel sokan kérdeztetek engem, A.Sz-t és R.G-t is az illesztés mikéntjével kapcsolatban, és mivel a válasz sajnos nem olyan egyszerû, inkább részletezem. Kiforrott megoldás még nincs, de amit tudunk, az a következõ-

Árak, beszerzés

Dunakeszi-1 illl Tahi esetében a teljes rendszer kb. 7 Ezer Ft-ba került, mivel sikerült venni használtan egy régi, 2 Mpixeles A60-as modellt, aminek ráadásul rossz volt a memóriakártya-foglalata (erre nekünk semmi szükségünk), így alkatrész-árban odaadták. Kellett még hozzá állandó tápfeszültség, ehhez kiválóan alkalmasnak bizonyult egy általános, bármelyik hypermarketben kapható kínai adapter, amirõl 1,5, 3, 4,5 stb volt feszültséget lehet adni bárminek. Ez kb. 1500 Ft-ba került. Kellett még egy USB kábel, így jön ki a 7 E ft.

Ehhez persze találni kell egy megfelelõ modellt használtan, ami nem mindig ikerül azonnal. Források - pl. apronet.hu és társai, sokszor dobnak fel ilyeneket. 10-15 Ezer Ft-ért hibátlan (régebbi, 1-2 Mpixeles) modelleket sokat lehet találni. MAJDNEM az összes Canon Powershot jó, kivéve az S80-as, A410-es és az A620-as modellt (jelenlegi ismereteink szerint - teljes listát lásd késõbb).

Aki tudja használni, a legjobb az ebay.com, mivel ott naponta 5-10 A60-as és A70-es fényképezõt adnak el ilyen áron.

Ha megvan a fényképezõ, akkor további 2 dolgot kell megoldani mindenkinek -

Tápellátás


A Canon Powershot-okhoz sajnos nem tartozék a hálózati adapter. A hozzávaló eredeti nagyon drága (18 és 22 ezer ft között látni sok helyen, ami elképesztõ pofátlanság, de ez van), szerencsés esetben 10-12 E Ft körül lehet találni egyes helyeken, pl. www.digitcam.hu (bár itt pl. csak rendelésre kapható).

Szerencsére a legelterjedtebb modellekhez - mint pl. az A100, A200, A300, A410, A420, A510, A520 - használhatóak más gyártók (pl. Fuji, Kodak) 3 Voltos tápjai. Ezek 9-11 Ezer Ft között vannak általában, és sok helyen kaphatóak.

Egyéb megoldások - az A60-as és A70-es modellekrõl tudjuk (DC in 4.3 V), hogy jó nekik a számítógépbõl kivezetett 5 Volt-os táp. Ez ugye semmibe sem kerül, csak egy kis barkácsolás. A polaritásra kell figyelni!

Az A300-A520-as sorozat modelljei (és még sok más modell) 3.15 V-ot igényel, de jó neki a 3 Volt is. Ez szintén elõállítható a számítógép tápjából, csak kicsit több hozzáértést kíván, mint a sima "kivezetés". Ebben segíteni tud a Fehérgyarmat-i kamera tulajdonosa, forduljatok hozzá bizalommal!

Figyelem! Ha valaki használtan, garancia nélkül vesz fényképezõt, és saját maga barkácsol hozzá tápot, akkor az mindenképpen egyeztesse háromszor a feszültséget, a polaritást és az áramfelvételt, mielõtt egy "bizonytalan" tápot rádug a gépre mert ugye... nincs garancia :)

USB-hosszabbítás

Dunakeszi-1 helyszínén jelenleg közel van a géphez a kamera, így nem kellett aktív hosszabbító. Kísérletezés közben kellett rájönnünk arra, hogy azok az aktív hosszabbítók - amelyek nagyszerûen mûködtek webkamerák esetében - NEM mindig alkalmasak a Canon Powershot-ok távvezérlésére. Sokat játszottunk vele, és amire eddig rájöttünk, az az, hogy úgy tûnik, valamiért általában az USB2-es portokkal NEM mindig mûködik a távvezérlés, az USB 1-1.1-es portokkal viszont kiválóan. Akkor is jó, ha USB2-es aktív hosszabbítót használunk USB 1-es porton, és valószínûleg akkor is, ha fordítva. USB 1-es hub közbeiktatása is segíthet. Lehet, hogy egyes USB 2-es portok és USB2-es aktív hosszabbítók együtt is jók, de nekünk így nem sikerült a távirányítás. Elõfordult például, hogy ugyanazon a gépen, ha az elõlapi USB-be dugtuk úgy nem mûködött a hosszabbítás, a hátlapról viszont igen. Tehát a lényeg, hogy fogalmunk sincs, pontosan mi a kritérium, de ha az átviteli lánc egyik tagja USB1 vagy 1.1-es, akkor velószínûleg mûködik a távirányítás, de ha minden USB2-es, akkor nem mindig.

Tehát a helyzet jelenleg a következõ

Szerencsés esetben az egész kijön 7-8 ezer Ft-ból, és a kép csodálatos lesz, semmivel össze nem vethetõ. Viszont nincs teljesen kiforrott megoldás sem az olcsó tápellátásra, sem az USB hosszabbításra. Mindkettõ megoldható egyszerûen, ha szerencsénk van. De ha nincs, akkor nem.


"Biztos" megoldások


Ha valakinek jobbak az anyagi lehetõségei, akkor vehet eredetiben egy újabb, komolyabb típust (pl. a510 vagy 520, mindkettõ tudja a színes, hosszú expozícós éjszakai élõképeket is pl. a gyorsított villámvideókhoz - ilyet még senki nem csinált!). Ehhez jön még az eredeti táp, ami +10-20 Ezer ft. Egy ilyen gép és a táp együtt kb. 50-60 Ezer. De ismétlem, ha valaki talál használtan egy megfelelõ modellt, akkor ennek a tizdébõl is kijön.

Megéri?

Hát, nézzétek meg Dunakeszi-1-et és a hamarosan belépõ Frank-hegyi szuperpanorámát - utána döntsetek. Szerintem igen, ha valaki komolyan gondolja.

Jók másfajta digitális fényképezõk is?

Tudomásunk szerint sajnos NEM. Viharvadász feltöltõ sw-t is csak ehhez tudtam fejleszteni. Elképzelhetõ, hogy van másik márka is, de akkor saját FTP feltöltõ sw is kell hozzá.

Pontos típuslista a megelelõ modellekrõl

PowerShot A10, PowerShot A20, PowerShot A30, PowerShot A40, PowerShot A60, PowerShot A70, PowerShot A75, PowerShot A80, PowerShot A85, PowerShot A95 PowerShot A100, PowerShot A200, PowerShot A300, PowerShot A310, PowerShot A400, PowerShot A510, PowerShot A520

PowerShot S10, PowerShot S20, PowerShot S30, PowerShot S40, PowerShot S45, PowerShot S50, PowerShot S60, PowerShot S70

PowerShot S100, IXY DIGITAL, DIGITAL IXUS PowerShot S110, IXY DIGITAL 200, DIGITAL IXUS v PowerShot S200, IXY DIGITAL 200a, DIGITAL IXUS v2 PowerShot S230, IXY DIGITAL 320, DIGITAL IXUS v3 PowerShot S300, IXY DIGITAL 300, DIGITAL IXUS 300 PowerShot S330, IXY DIGITAL 300a, DIGITAL IXUS 330 PowerShot SD100, IXY DIGITAL 30, DIGITAL IXUS II PowerShot S400, IXY DIGITAL 400, DIGITAL IXUS 400 PowerShot SD10, IXY DIGITAL L, DIGITAL IXUS i PowertShot SD110, IXY DIGITAL 30a, DIGITAL IXUS IIs PowerShot S410, IXY DIGITAL 450, DIGITAL IXUS 430 PowerShot S500, IXY DIGITAL 500, DIGITAL IXUS 500 PowerShot SD20, IXY DIGITAL L2 , DIGITAL IXUS i5 PowerShot SD200, IXY DIGITAL 40, DIGITAL IXUS 30 PowerShot SD300, IXY DIGITAL 50, DIGITAL IXUS 40 PowerShot SD400, IXY DIGITAL 55, DIGITAL IXUS 50 PowerShot SD500, IXY DIGITAL 600, DIGITAL IXUS 700 PowerShot G1, PowerShot G2, PowerShot G3, PowerShot G5, PowerShot G6 PowerShot Pro90 IS PowerShot S1 IS, PowerShot S2 IS PowerShot Pro1

És ezek biztosan NEM jók

PowerShot S80, A620

Jó viszont tudomásunk szerint az összes EOS is. Ilyet viszont még senki nem próbált.

Kültéri elhelyezés

Mivel nem akarunk több tíz-, vagy százezer ft-ot kidobni profi kültéri kamerákra, ezért egy kicsit általában barkácsolni kell. Ettõl NEM kell megijedni, nem csúcsszuper és esztétikailag díjnyertes formatervezésû üvegkalickákra van szükség, csupán valamire, ami megvédi a webkamerát az esõtõl. Kis túlzással nejlonzacskót is húzhatnánk a kamerára, az is jó lenne :) Komolyra fordítva, Pl. bármelyik barkácsáruházban vásárolhatunk egy darab áttetszõ plexilapot, amibõl aztán egy fûrész, valamint egy kis szilikon-ragasztó segítségével kiváló kültéri kameraházat készíthetünk 1-2 óra alatt. MESE az, hogy mindenféle hûtés-fûtés-páramentesítõ csodaházra van szükség a kültéri kamerákhoz. Tapasztalataink szerint a legtöbb webkamera kiválóan bírja a -10 és a +30 fokot is, és nem mennek tönkre egy kis légnedvességtõl. Szóval, ilyen kameraházat könnyedén lehet barkácsolni, de ha valakinek még ez is túl ijesztõ feladat, akkor van egy ennél is egyszerûbb megoldás- Menjünk be bármelyik háztartási boltba, vegyeskereskedésbe vagy egy hipermarket mûanyagáru-osztályára, és keressünk bármilyen olyan dobozt, vagy tárolóedényt - pl. fûszertartók, hûtõbe való szendvicses dobozok, stb - amelyeknek teljesen átlátszó az oldala, és lehetõéeg nem hajlított, hanem egyenes, vagy közel egyenes felszínû. Nyilván olyan alakú és formáj kell, hogy beleférjen a webkamera. Ha csak nagyobb van, az nem baj - bármikor ki lehet tömni a mögötte lévõ üres teret habszivaccsal, vagy egy elhasználódott nyári polifoam-matrac darabjaival. Ezután már csak ki kell lyukasztani a tetejét, higy kijöjjön rajta az uSB kábel, majd az egészet fejjel lefelé kell fordítani, hogy ne tudjuon belefolyni a víz. Ha valaki nagyon biztonságosra akarja csinálni, akkor egy kis szilikon-pasztával betömheti az USB-kábelnek vágott lyukat miután áthúzta rajta a vezetéket...

Állítólag villanyszerelési szaküzletekben lehet kapni áttetszõ plexi-dobozokat elõregyártva. Ez is lehet megoldás!

Rögzítés - egyszerû tipli, facsavar vagy csõbilincs. DE ha valakinek ez gondot okoz, akkor egyszerûen fogjon két erõs, vastag befõttes gumit, és az egész tákolmányt gumizza hozzá egy oszlop (pl. antennarúd) tetejéhez. A lényeg, hogy NEM kell a dolgot túl tökéletesre csinálni! Csak ne follyan be a víz, és kilásson a kamera. Ezt MINDENKI meg tudja csinálni!

Nagyobb távolságok áthidalása

Sajnálatos módon az USB szabványt úgy csinálták (nyilván ránk nem sokat gondolva:), hogy max. 5 m-ig tud elmenni a jel, utána annyi. Kivéve, ha speciális, aktív USB-hosszabbító kábelt használunk! Ezekkel általában további 5-8 m-t lehet hosszabbítani a kábelen, és egymásba dughatóak, tehát 2 db-al már 10-15 m-t lehet áthidalni. kb. 4 E Ft-ba kerülnek, és Több helyrõl is megrendelhetõek, valószínûleg bármilyen márka jó erre a célra, de egy olyan van, amirõl biztosan tudjuk, hogy megfelel- az Aten cég gyártja, és pl. innen lehet interneten megrendelni - (vagy bárhnnan máshonnan)... http://www.s-e.hu/bontas.php?id=691&sid=1136184508&uid=&katid=1&kat2=19

Budapesten pl. a hfh.hu -ban kapható. Lehet hogy máshol is...

Ez a megoldás max. 15-20 m-ig gazdaságos, efölött már rádiós kamera használatát javasoljuk! (lásd késõbb)

Rádiós jeltovábbítás

20 m távolság fölött, vagy ha semmiképpen nem lehet megoldani az USB-kábeles jeltovábbítást a kilátási pontról, akkor jöhetnek szóba a rádiós kamerák. Ezek általában 3-400 m-ig használhatóak (teljes optikai rálátás esetén), vagy 40-50 m-ig, ha nincs rálátás. Ezeknek a jelét egy olyan egység veszi, ami ált. PAL kompozit analóg videojelet ad le, tehát ehhez a felálláshoz kell még egy olyan digitalizáló (Tv-tuner) kártya, ami webkameraként képes megjeleníteni a bejövõ videojelet. A legtöbb TV-tunder és digitalizáló kártya képes erre, de van aolyan amelyik nem. Errõl sincs komplett listánk, de ha valakinek ez a megoldás lehetséges csak, akkor tanácsot kérhet a Soproni, a Rakamaz-i, illetve a Vác-i "kollégáktól", mivel õk mindannyian ilyet használnak! A rádiós kamerák sem túl vészes árúak, és már Mo-n is rendelhetõek, 10-12 ezer Ft körül (teljes szett, vevõvel). Pl. itt - www.minirc.hu (Ez sem reklám, semmi közünk hozzájuk... bárhonnan máshonnan is lehet rendelni :)...

Energiaellátás (rádiós és wifi Ip-kameráknál)

A rádiós kamerák ált. 9-12 V-ról mûködnek, pl. egy 9 V-os elemrõl, vagy egy 9 V-os tápegységrõl. (Ez nem minden szettben tartozék). Az elemek néha kifogyhatnak, a tápegység kábelét pedig nehézkes lehet a kilátási pontog elvinni. Ha valaki Igazán (úgy értem, IGAZÁN :)) fanatikus, akkor javasoljuk a teljesen független, önellátó kamerarendszereket, amelyket bármely lelkes amatõr megépíthet, ha vesz hozzá egy akkumulátoros napelemet is. Nem reklám...:) -Pl - www.napelem.hu Ezzel, és a legjobb, még megfizethetõ rádiós amatõr kamerával max. 1 Km(!!) távolságra is lehet telepíteni!

Mindez természetesen csak a rádiós kamerákhoz kell, a normál USB-s webkamerák az USB-kábelen érkezõ tápellátást használják, tehát ott fel sem merül ez a kérdés....

Médiajogi kérdések

Mivel naponta több ezren (eseteg több tízezren) nézik az adásaitokat, néhány dologgal fontos, hogy mindenki tisztában legyen.

1) A képek elsõdleges megjelenési helye az Idõkép.hu-Viharvadász.hu oldalpár, illetve a Te tetszõleges honlapod.

2) Az általatok küldött képek, illetve az azokból a Viharvadász.hu szervere által készített gyorsított felvételek szerzõi jogi szempontból "Non-exclusive" Copyright besorolásúak, vagyis azok Copyright-jával, felhasználási jogával Te és a Viharvadász.hu, Idõkép.hu fenntartói és tulajdonosai egyaránt teljes jogkörrel rendlkeznek az itt leírtak szerint.

3) Az elkészült gyorsított felvételek és képek szabadon terjeszthetõek lesznek Interneten, pl. fájlcserélõkkel, ill. (a forrás pontos feltüntetése mellett) televíziós társaságok, TV-csatornák is szabadon felhasználhatják majd. Természetesen ilyenkor a "forrás" megjelölése nem csak az Idõkép-Viharvadász.hu oldalpárt, hanem (kérésedre) saját honlapod, vállalkozásod megnevezését is jelölheti.

4) NEM tehetõek viszont közzé külön, elõzetes megállapodás/értesítés nélkül sem a képek, sem a gyorsított felvételek olyan, külsõ, harmadik fél internetes honlapján, oldalán, ami nem a Te tulajdonod, illetve nem is a Viharvadász-Idõkép.hu fenntartóinak tulajdona.

5) Mindenki saját maga felelõs a feltöltött képek tartalmáért. Nem feltételeznénk senkirõl "ilyesmit", de ha véletlenül illetéktelen kezekbe kerülne a felhasználónév/jelszó, akkor bárki, bármilyen "más" képet feltölthet idõjárási élõképetek helyett, és ez... Igencsak kellemetlen lehet. Vigyázzatok a jelszavaitokra!

Elvárások a közvetítéssel kapcsolatban(?)

Sokan kérdezték, hogy kötelezõ-e állandóan képet küldeni, ha valak egyszer csatlakozik. Természetesen NEM, ezt az amatõr észlelõktõl nem is lehetne elvárni... Csak annyit kérünk, hogy küldjetek élõképet minél gyakrabban, amikor csak tudtok. A TV-csatornákat úgy fogjuk elrendezni az oldalainkon, hogy - értelemszerûen -azok kerüljenek elõre, amelyek a leggyakrabban küldenek élõképet. Ilyen egyszerû... De annak is NAGYON örülünk, ha valakinek csak idõnként van lehetõsége élõképet küldeni! (az eddigi résztvevõink -akik állandó csatornákkal rendelkeznek - ált. 5-10 másodpecenként küldenek élõképet, ez az ideális a szép gyorsított felvételekhez. Ahhoz, hogy a rendszer "Élõ" csatornák közé soroljon valakit, ahhoz minimum 1 percenként kell új képnek érkeznie).

Extra juttatások kamera-tulajdonosoknak

 • - Copyright felirat és reklám lehetõség a kép jobb alsó sarkában saját neveddel, vállalkozásod honlapjával, logójával, nevével (ha van ilyen), stb.
 • - Opcionális teljes képfelületû reklám az élõképen. Ha kéred, akkor az élõkép teljes felülete kattintható hivatkozás lesz egy általad megadott honlapra, oldalra.
 • Saját oldalad/e-mail címed linkként való megjelenítése mindenhol, ahol a webkamerád képe megjelenik (ha kéred), az idõkép.hu és a viharvadász.hu oldalain / fejlesztéseiben is.
 • Saját, ajándék reklámmentes tárhely a szerveren 1 Gbyte-ig, személyes honlapod számára célra (kiv. kereskedelmi és erotikus oldalak, illetve bármi más ami a szerver erõforrásait jelentõs mértékben terhelné)

Miért jó nektek mindez?

Két rendkívül fontos dolog miatt. Az egyik, hogy fantasztikus érzés, ha van egy saját TV-csatornád, és ha a kertedbõl közvetített képet a fél világ láthatja. És persze ha látják, sokan mások éppen ezért fognak majd talán csatlakozni!! És akkor elõbb-utóbb mindenhonnan lesz élõképünk, és mindannyian egyszerre láthatjuk hogy mi történik tõlünk 5,10,100 vagy 500 km-nyire, és minannyian láthatjuk, hogy merrõl jönnek a felhõk, a hó, vagy a vihar, mindezt élõben, a valóságban, és még senki nem csinált ilyesmit, de mi igen :)) És akkor még nem is beszéltünk a minden nap automatikusan, mindenki élõképébõl létrejövõ gyorsítottt felvétetelekre amelyek - eszététikai értékükön túl -komoly tudományos kutatások alapjait is jelenthetik... Ízelítõ néhány szép korábbi felvételbõl (Letölthetõ Mpeg, akik még nem látták -Miég mindig Rakamaz :)) http://www.viharvadasz.hu/timelapse/digiptr/archive/digiptr20051219.mpg http://www.viharvadasz.hu/timelapse/digiptr/archive/digiptr20051218.mpg http://www.viharvadasz.hu/timelapse/digiptr/archive/digiptr20051217.mpg

Ennyit a dolog "nemes célzatáról" - lehet viszont egy nagyon is gyakorlatias célja és elõnye annak, ha valaki élõképet küld nekünk. Ez pedig a hatalmas REKLÁMérték, amit az élõképekért cserébe kaphattok. Az élõképetek felülete ugyanis (kérésedre) teljes egészében lehet kattintható reklámhivatkozás, ami a saját személyes honlapotokra, vagy esetleg vállalkozásod, vállalkozásotok honlapjára mutat. Ez pedig - az Idõkép-Viharvadász.hu napi 10-20 ezres EGYEDI látogatottságát tekintve - nem kis ingyen promóciós érték!!

Végül

Remélem, hogy a legtöbb kérdést sikerült megválaszolnom. Végezetül még egyszer ígérem, hogy mindenkinek személyesen is fogok reagálni a levelére (tényleg).

Ha pedig már adottak a lehetõségek a kezdéshez (van webkamera, elhelyezési lehetõség, folytonos internet-kapcsolat) akkor jelezzétek, adik egy FTP belépési nevet/jelszót, kaptok egy csatornát, és máris közvetíthettek!! Ha további kérdéseitek vannak, akkor is írjatok!!

Sziasztok, várom a leveleiteket és az élőképeket!!

Nagy Gergely [project