Légnyomásmérő kalibrálása

A Időkép wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Próbaszerkesztő (vitalap | szerkesztései) 2013. január 19., 14:51-kor történt szerkesztése után volt. (WS2350 légnyomsámérő kalibrálása)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A légnyomásmérőnk kalibrálását (beállítását) általában havi rendszerességgel kell elvégeznünk.
Megkülönböztetünk abszolút(abs) és relatív(rel) légnyomást, mi az utóbbit használjuk. Az abszolút értéken a használó egyébként sem tud változtatni.
A tartózkodási helyünk tengerszintre átszámított légnyomása a relatív légnyomás. 962 hPa abszolút légnyomás 500 méterrel a tengerszint felett megfelel 1013 hPa tengerszintre átszámított átlagos légnyomásnak. Ez képezi a mûszerek gyári alapértékeit, nem véletlen, hogy a digitális idõjárás állomások az üzembe helyezéskor legelõször 1013 hPa-t mutatnak. Ezt az értéket a kezelési útmutató alapján át kell állítanunk a tartózkodási helyünkön jellemzõ tengerszint feletti magasságnak megfelelõ relatív légnyomás értékre.
A kalibráláshoz mindenkor hasznos támpontot nyújthat a Légnyomástérkép.
A kalibrálásokat lehetõleg nyugodt, szélcsendes idõben érdemes végrehajtani, amikor a légnyomásváltozás intenzitása minimális.

WS2350 légnyomásmérő kalibrálása[szerkesztés]

Kültéren telepített, zárt rendszerű állomás légnyomás kalibrációja[szerkesztés]

Kültéren, zárt vízhatlan dobozban telepített időjárás-állomás légnyomás kalibrációját a moderator (kukac) moderator.hu e-mail címen kell kérni.