Közvetítés Android telefonnal

A Időkép wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bpkati (vitalap | szerkesztései) 2018. július 13., 23:18-kor történt szerkesztése után volt. (Indítsuk az Időkép applikációt „Androidos” készülékünkön)

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Indítsuk az Időkép applikációt „Androidos” készülékünkön[szerkesztés]

  • régi, vagy kevés tárhellyel rendelkező telefonokra elérhető a csak közvetíti funkciót tartalmazó app

A bal felső menüt megnyomva, válasszuk ki a „Közvetítés” menüpontot[szerkesztés]

menü

Az élő közvetítésnél több paramétert is beállíthatunk[szerkesztés]

Az első az „Időköz” amelyben megadható, hogy telefonunk milyen időközönként, hány másodpercenként vagy percenként közvetítsen élőképet. Ezt 5 másodperc illetve 5 perc közötti intervallumban tehetjük meg. A következő beállítási lehetőség a kép felbontása.

Itt a legkisebb beállítható érték a 640*480-as méret, a legmagasabb értéknek a telefonunk szab határt. Jelen esetben az én telefonomnak a maximális képmérete amivel közvetíteni tud a 1920x1080-as felbontás. Lehetőségünk van, nem csak wifiről, hanem mobilhálózatról is élő közvetítést indítani. Ezt a jelölőnégyzet kipipálásával aktiválhatjuk. (Előtte érdemes tájékozódnunk a mobil adatforgalmunk elérhetőségéről,korlátairól.)

beállítások

A kamera beállítás iránya automatikusan működik ha van iránytű szenzor a telefonunkban. Ha ilyennel nem rendelkezünk, illetve magunk szeretnénk beállítani, akkor a legördülő menüből kiválaszthatjuk az élő közvetítés irányát. A szürke mezőben a feltöltéssel kapcsolatos adatok jelennek meg.

Kijelzi, hogy be vagyunk-e jelentkezve a rendszerbe, elérhető-e wifi kapcsolat és a kamera iránya is feltüntetésre kerül.

Képméretek,adatforgalom : Egy kép átlagos méretére és az óránkénti becsült adatforgalom információira, azért van szükségünk, hogy ne haladjuk meg mobil adatforgalom csomagunkat.

Jelen esetben ilyen felbontás mellett ha 10 órán át közvetítek a telefonommal, az nagyjából 600 Mbyte adatforgalmat von maga után. Így az én mobilinternet előfizetésem ami „2Gb” , 33 órányi közvetítést tesz lehetővé. A paraméterek állításával persze ez az időtartam növelhető.

A feltöltésre várakozó képek sor azt mutatja, hogyha éppen megszakad az internet kapcsolatunk, akkor a képek tárolódnak a mobiltelefonunkon, és a legközelebbi újabb internetkapcsolatnál ezek a képek feltöltésre kerülnek. Ha mindent beállítottunk akkor nincs más dolgunk mint megnyomni a közvetítés gombot.

Ha a közvetítés elindult,[szerkesztés]

a bal felső sarokban láthatjuk az élő indikátort ami megmutatja, hogy mennyi kép készült eddig, ezekből mennyit töltött fel interneten keresztül, és mennyi idő van a következő kép készítéséig.

Az utolsó sor az internetre való képfeltöltést írja ki százalékban.

Miután elkezdtük a közvetítést az élő kamera oldalunkon (https://www.idokep.hu/webkamera) létrejön az élő csatornánk, abban a régióban ahonnan közvetítünk.

Elindult a közvetítés
Az oldal is kinn van

Kültéri fix, állandó közvetítés[szerkesztés]

  • Adott egy régi, Sony Ericcson X10 2.3-as (Gingerbread) Android rendszerrel
  • Kültéri reflektor (Kb 1500Ft)
  • DC-DC konverter (ebay ~250Ft)
  • 9-12V-os dugasztáp

A telefon egyik remek tulajdonsága, hogy beragasztva a bekapcsoló gombot, minden áramszünet után magától elindul.

A DC-DC konverter kimenetét állítsuk be 4V-ra, majd kössük be az akkumulátor helyére.

Mivel ezen az Android verzión gyakorlatilag már működésképtelen a play áruház, és az Időkép applikáció egyébként sem kompatibils vele, ezért egy különálló kis alklalmazást tudunk telepíteni helyette, mely letölthető: innen

Távoli vezérléshez rootolni kell a telefont, így föl tudjuk telepíteni a vncserver-t, mely segítségével egy távoli számítógépről is tudjuk vezérelni a telefont, amíg a hálózati kapcsolat meg nem szakad.

Az applikáció ugyan folyamatosan ébren tartja a telefont - így közvetítés közben bármikor elérhetjük a telefont - viszont újraindítás után a telefon hamar alvó üzemmódba kapcsol. Ennek elkerülésére telepítsük az xyz alkalmazást, amivel megakadályozhatjuk az alvó módot.