Gyakran Ismételt Kérdések listája (Gy.I.K)

A Időkép wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Andrew (vitalap | szerkesztései) 2016. január 6., 05:01-kor történt szerkesztése után volt. (Ha még nincs, honnan szerezzek webkamerát? Milyen kamera javasolt közvetítéshez?)

Logo small.png
Gyakran Ismételt Kérdések és válaszok (Közvetítőknek):

Általános elvárások a közvetítéssel kapcsolatban

A közvetítésre szánt eszköz vízszintes képet mutasson, a közvetített képen az égbolt legalább kétharmada látszódjon olyan minőségben, hogy abból az alacsony- és a középmagas szintű felhőzet fajtája nagy valószínűséggel megállapítható legyen, a szabad kilátást ne akadályozzák természetes és mesterséges tereptárgyak (fák, bokrok, épületek, légvezetékek).

Ha a kameraképen elhelyezési okokból nem látszik az égbolt, a közvetített kamerakép időjárás megfigyelésére ettől függetlenül még alkalmas lehet:

 • Nagyváros forgalmas kereszteződése távolról, ha azon nem látszanak közvetlenül más lakások ablakai
 • Síterepek vagy nyilvános rendezvények, ahol az üzemeltető tájékoztatta a résztvevőket (kamerával megfigyelt terület tábla)

Minden esetben a kamera üzemeltető felelőssége, hogy a kamera ne zavarja a szomszédok privát szféráját, vagy panasz esetén haladéktalanul módosítsa a kamera irányát, dőlésszögét. Panasz esetén a moderátorok is tilthatják a kamerát, míg az megfelelően átállításra nem kerül.

Hogyan tudok kamerával közvetíteni az Időképen?

 • Ha még nem rendelkezel felhasználónévvel, készíts egy időképes (kezdő) regisztrációt. A regisztrációs felületen percek alatt létrehozható egy. (a választott felhasználónév legyen ékezetmentes!) További kamera regisztrácijához az elsődleges felhasználóneved után tegyél egy sorszámot pl. kobuki2, kobuki3. Fontos, hogy ezeket a regisztrációkat csak közvetítésre használd, különben a moderátorok törölhetnek többes regisztráció miatt.
 • Bejelentkezés után a Beállítások oldalon add meg a Kamera neve mezőbe a kamerád nevét (pl. "Bakony, Kab-hegy"), a legördülő menüből válaszd ki az irányát, majd írd be a vagy állítsd be a térképen a pontos földrajzi koordinátáit. Koordináták híján a kamerád nem fog megjelenni az összesítő térképen.
 • Ezután már csak be kell állítani kamerádon az automatikus feltöltést. Webkamera esetében a legegyszerűbb, ha valamilyen webkamera szoftverrel (sokféle van, ingyenesek is) bizonyos időközönként, pl. 30 másodpercenként feltöltesz egy-egy képkockát az ftp.viharvadasz.hu kiszolgálóra, FTP kapcsolat segítségével. Ehhez természetesen a webkamera szoftverben be kell állítanod az időképes felhasználónevedet és jelszavadat. A feltöltési könyvtár és a feltöltött fájl neve bármi lehet, lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen a feltöltött kép.
 • A korábbi 60 másodperces képfeltöltés mellett már lehetőség van akár 15 másodpercenkénti feltöltésre is, így a gyorsított felvételek sokkal folyamatosabbnak fognak hatni.
 • Ha az IP kamera nem támogatja a DNS cím beírását (ftp.viharvadasz.hu) akkor a 87.229.65.170 IP címet is be lehet írni. A hátránya ennek a megoldásnak, hogy ha változik a feldolgozó szerver IP címe, a közvetítés le fog állni (jobb esetben 3-5 évente egyszer ha változik)
 • IP kameráknál lehetőleg vegyük le a kameraképről az egyéb dátum és azonosító feliratokat, hiszen a képfeldolgozáskor ezek szintén rákerülnek.
 • A kameraképet lehetőleg úgy állítsuk be, hogy a horizont a kép felénél vagy alsó-háromnegyedénél legyen. Ezzel a kamera tud megfelelő záridőt és fényerőt szabályozni magának különböző fényviszonyoknál és felhőfedettségeknél.
 • Ha rendelkezünk időjárás-állomással, ami ugyanazzal a felhasználónévvel tölt föl az időképre, akkor az adatok automatikusan meg fognak jelenni a kamera bal felső sarkában. Ehhez nem kell semmi egyéb beállítás. Több kamera esetén adjunk egy sorszámot a felhasználónév után, (pl. kismika további azonosítói lehetnének: kismiska2, kismiska3, stb.)így a szerver tudni fogja hogy az elsődleges felhasználónévre adatokat feltöltő időjárás-állomás adatait kell másolnia a többi kameraképre is. További felhasználónévhez ugyanazon e-mail cím és sms aktiváló telefonszám nem használható. Ha ez problémát okoz, kérjünk segítséget az idokep (kukac) idokep.hu címen.
 • Android telefonokról a hivatalos [időkép app]-al, vagy a régi telefonokra is telepíthető különálló [webkamera appal] lehet közvetíteni. Barkácsoló kedvűeknek jelenleg ezzel a megoldással lehet elérni a legolcsóbban a legjobb képminőséget. (szinte már mindenkinek lapul a fiókjában egy régi okostelegfon)
 • Részletesebb leírás az Android közvetítésről itt

Ha még nincs, honnan szerezzek kamerát? Milyen kamera javasolt közvetítéshez?

Jelenleg (2016 január) a Hikvision DS2CD2032-i kompakt IP kamerája adja a legjobb képminőséget elérhető áron, (példakép: Vác-nyulas, Sümeg)de ha máshol veszel ilyet, vagy már van, akkor a következőkre figyelj:

Webkamera esetén lehetőleg olyat vegyél, ami legalább 1024x768-as felbontású, és van rajta kültéri üzemmód is. Ez azért fontos, mert a legtöbb olcsó webkamera nem tudja kezelni a napsütést/égboltot, ill. csak nagy fehérséget közvetít, ha kiteszed a szabadba. IP kamera esetén pedig olyat vásárolj, ami tud FTP-n feltölteni adott időközönként. Természetesen itt is fontos, hogy kültéri legyen. FONTOS: nem elég csak a kamera adatlapján csak a felbontásra figyelni. A legtöbb esetben az olcsó kamerák szoftveresen nagyítják föl a képet elképesztő megapixelekre, amiből csak nagy homály lesz, semmivel sem fog több részlet látszani. Sokkal inkább az optika minőségén legyen a hangsúly. Lehet gyönyörű képet közvetíteni 640x480-as felbontásban is, de lehet nagy homálymaszlagot 1600x1200-ban is amiben azt nem lehet eldönteni hogy derült vagy borult-e az ég.

Android telefonokról a hivatalos [időkép app]-al, vagy a régi telefonokra is telepíthető különálló [webkamera appal] is lehet közvetíteni. Barkácsoló kedvűeknek jelenleg ezzel a megoldással lehet elérni a legolcsóbban a legjobb képminőséget. (szinte már mindenkinek lapul a fiókjában egy régi okostelegfon)

Lehetséges-e PC nélkül üzemeltetni a kamerát?

Lehetséget egy ún. IP modullal a folyamatos, megbízható, és nem utolsósorban az energiatakerékos közvetítés.
IP modul vásárolható a shopban, vagy készíthetünk saját magunk is a következő oldalon: Saját IP modul készítése Az IP modul kis helyen elfér, így egy vízhatlan dobozban akár nehezen megközelíthető helyeken is telepíthető, ahová csupán tápfeszültséget, és hálózati (UTP) kábelt kell vinni. Az Ethernet (UTP) kábel jelismétlő nélkül akár 100m-ig is vezethető!

Milyen webkamera szoftver javasolt a feltöltéshez?

Első körben érdemes megpróbálni a saját fejlesztésű feltöltőt. Azért ezt, mert ebben semmit nem kell beállítani a felhasználónéven, a jelszón kívül. Miért kísérletezzek más szoftverrel, ha működik ez a feltöltő?
Ha valamilyen okból mégsem működne megfelelően, a ezen az oldalon található régebbi/újabb verzió ebből a programból, de más forrásból - többek között Linux operációs rendszerekhez - is találhatunk feltöltő programokat.

Ha működik, akkor nincs értelme mással kísérletezni. Sok rendszerben azonban (nem teljesen tudni, hogy miért) néha lefagy, instabil, illetve a DirectX csak bizonyos verzióival működik. Ráadásul aktív FTP-t használ, amit előbb engedélyezni kell saját belső a tűzfalon (ezt nem mindenki tudja megcsinálni). Tehát, ha ez működik, akkor semmi gond. Ha viszont nem, akkor keresni kell más, olyan webkamera programot, ami tud FTP-n feltölteni, és stabilan működik a Te számítógépeden.

Milyen egyéb webkamera szoftverek használhatóak?

Rengeteg van, a legtöbben az ingyenes Webcam Publisher-t használják. Minimális angol tudás szükséges a beállításához.

Mi a helyzet, ha IP kamerám van? Sok IP kamera tud FTP feltöltést is, adott időközönként. Első körben ezt kellene megkeresni a menüjében, és beállítani az FTP célszervernek az ftp.viharvadasz.hu-t, a felhasználónevet és a jelszót. A feltöltési fájlnév lényegtelen, a lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen.

Digitális fényképező, vagy az Időkép Shop-ban vásárolt egyéb IP kamera esetében a VVTV-CPS feltöltő programmal. Ha számítógépről vezérled a Canon fényképezőt, a VVTV-CPS legújabb változata letölthető innen.

A vezérelhető Canon fényképezőgépek listáját megtalálhatod itt

IP-kamera esetén a vevőszolgálat tud segítséget nyújtani.

Mi van, ha már van egy saját weboldalam, ahová most is töltődnek fel a képek?

Amennyiben lehetséges, fordítsd meg a sorrendet, és ide (vagy ide is) töltsd fel a képet (az FTP.viharvadasz-hu-ra). Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor a kép átvételének technikai feltétele, hogy elérhető legyen a saját oldaladról egy direktben lekérdezhető .jpg formátumú fájl, egy fix hivatkozásról. Ilyen esetben írj levelet a vihar@viharvadasz.hu-ra, és megpróbálunk találni erre megoldást.

Mi van, ha mindent jó állítottam be, és mégsem jelenik meg a kép?

Először is ellenőrizd, hogy a képfeltöltő sw-ed (vagy IP kamerád) nem ad-e valamilyen hibaüzenetet. Például, hogy nem éri el a szervert, vagy hogy hibás a felh. név/jelszó. Esetleg azt, hogy hibás a feltöltött képfájlnév, vagy a feltöltési könyvtár.

Ha a szerver elérésével van gond (FTP feltöltésnél), és jól állítottad be (ftp.viharvadasz.hu), akkor valószínűleg a tűzfaladdal lesz gond (vagy a Windows belső tűzfala, a router-edé, vagy az Internet-szolgáltatódé). Ezek beállításában mi nem tudunk segíteni, hiszen a Te rendszeredtől függenek, Neked kell segítened a rendszergazdád, vagy a szolgáltatód bevonásával.

Ha a felh. név vagy jelszó rossz, akkor próbáld meg teljesen kitörölni, és újra beírni (kisbetű/nagybetű különbségek is számítanak). Szóközök sem maradhatnak benne! (a végén sem).

Ha a feltöltési könyvtár rossz, akkor azt is töröld ki, és írd be újra (public_html).

A szerver akkor is rossz felhasználónév vagy jelszó (wrong username/password) hibaüzenetet küld, ha nincs közvetítési jogod, vagy a legutóbbi sikeres feltöltés kevesebb mint 60 másodperce volt.

Hogyan jeleníthetem meg az automatám adatait a kameraképen?

Az adatok kameraképen való megjelenítése teljesen automatikus. Egyetlen feltétele, hogy ugyanarra az Időképes felhasználónévre töltse föl az automatád a mért adatait, mint amelyiken a kamerát üzemelteted. Természetesen nem fognak megjelenni az adatok, ha a moderátorok az automatára egytényezős tiltást tesznek pl. rossz hőmérő elhelyezés miatt.

Ha ezek után sem működik, akkor ellenőrizd a következőt

Használj valamilyen elterjedt, FTP-s fájlkezelőt (pl. a népszerű Windows Commander vagy Total Commander). Itt az FTP kapcslódásánál írd be a kapcsolat nevét (pl. Viharvadász-FTP, de ez majdnem mindegy), a kiszolgáló nevét (ftp.viharvadasz.hu), illetve a felh. nevedet és jelszavadat. Próbálj kapcsolódni (engedélyezd a tűzfalon, ha kell), és nézd meg, hogy be tudsz-e hibaüzenet nélkül jelentkezni. Bejelentkezés után nem kell látnod semmi filet vagy könyvtárat. Ha bemásolsz ide a jpg kiterjesztésű filet, az egyből feldolgozásra kerül, így gyakorlatilag meg sem jelenik a könyvtárban.

Ha ezek közül mindent kipróbáltál, mindent legalább 2x ellenőriztél, és mégsem sikerül csatlakozni, akkor (de csak akkor) írj nekünk a vihar@viharvadasz.hu-ra, teljese részletességgel leírva, hogy

 • Milyen felh. nevet/jelszót használsz
 • Milyen kamerát
 • Milyen feltöltő sw-t
 • Milyen időközönként próbálsz meg feltölteni?
 • Sikerült-e bejelentkezned az FTP-re
 • Kértél-e közvetítési jogot a képtár ide vonatkozó mappájában?

...és megpróbálunk segíteni.

Köszönjük!

2005-2009 Időkép-ViharVadász Project