„Gyakran Ismételt Kérdések listája (Gy.I.K)” változatai közötti eltérés

A Időkép wikiből
a (Levédte a(z) Gyakran Ismételt Kérdések listája (Gy.I.K) lapot [edit=autoconfirmed:move=autoconfirmed])
a (link javítása)
10. sor: 10. sor:
 
2. Bejelentkezés után a [http://www.idokep.hu/?oldal=beallitas Beállítások] oldalon add meg a '''Városrész''' mezőbe a kamerád nevét (pl. "Bakony, Kab-hegy"), majd írd be a pontos földrajzi koordinátáit. Koordináták híján a kamerád nem fog megjelenni az összesítő térképen.
 
2. Bejelentkezés után a [http://www.idokep.hu/?oldal=beallitas Beállítások] oldalon add meg a '''Városrész''' mezőbe a kamerád nevét (pl. "Bakony, Kab-hegy"), majd írd be a pontos földrajzi koordinátáit. Koordináták híján a kamerád nem fog megjelenni az összesítő térképen.
  
3. Közvetítő jog igényléséhez az Időkép Képtár [http://www.idokep.hu/?oldal=keptar&album=K%F6zvet%EDt%F5+jog+ig%E9nyl%E9se Közvetítő jog igénylése] albumába tölts fel egy mintaképet. A feltöltött képet megtekintve moderátoraink elbírálják a jelentkezési kérelmet. Figyeld a feltöltött kép alatt megjelenő kommenteket!
+
3. Közvetítő jog igényléséhez az Időkép Képtár [http://www.idokep.hu/?oldal=keptar&album=K%C3%B6zvet%C3%ADt%C5%91+jog+ig%C3%A9nyl%C3%A9se Közvetítő jog igénylése] albumába tölts fel egy mintaképet. A feltöltött képet megtekintve moderátoraink elbírálják a jelentkezési kérelmet. Figyeld a feltöltött kép alatt megjelenő kommenteket!
  
 
4. Miután megkaptad a jogot, utána már csak be kell állítani a folyamatos, automatikus feltöltést. Webkamera esetében a legegyszerűbb, ha valamilyen webkamera szoftverrel (sokféle van, ingyenesek is) bizonyos időközönként, pl. percenként feltöltesz egy-egy képkockát az '''ftp.viharvadasz.hu''' kiszolgálóra, FTP kapcsolat segítségével. Ehhez természetesen a webkamera szoftverben be kell állítanod a felhasználónevedet és jelszavadat. A feltöltési könyvtár és a feltöltött fájl neve bármi lehet, lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen.
 
4. Miután megkaptad a jogot, utána már csak be kell állítani a folyamatos, automatikus feltöltést. Webkamera esetében a legegyszerűbb, ha valamilyen webkamera szoftverrel (sokféle van, ingyenesek is) bizonyos időközönként, pl. percenként feltöltesz egy-egy képkockát az '''ftp.viharvadasz.hu''' kiszolgálóra, FTP kapcsolat segítségével. Ehhez természetesen a webkamera szoftverben be kell állítanod a felhasználónevedet és jelszavadat. A feltöltési könyvtár és a feltöltött fájl neve bármi lehet, lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen.

A lap 2009. július 30., 16:57-kori változata

Gyakran Ismételt Kérdések és válaszok (Közvetítőknek)

Általános elvárások a közvetítéssel kapcsolatban

A közvetítésre szánt eszköz vízszintes képet mutasson, a közvetített képen az égbolt legalább kétharmada látszódjon olyan minőségben, hogy abból az alacsony- és a középmagas szintű felhőzet fajtája nagy valószínűséggel megállapítható legyen, a szabad kilátást ne akadályozzák természetes és mesterséges tereptárgyak (fák, bokrok, épületek, légvezetékek).
A fenti feltételektől eltérő körülmények esetén a jelentkezést nem áll módunkban elfogadni.
Szeretnénk ugyancsak felhívni arra is a figyelmet, hogy csak a közvetítésre szánt eszközzel készített példaképeket tudjuk elfogadni jelentkezésnek, így például mobil-telefonnal készült képek nem alkalmasak

Hogyan tudok kamerával közvetíteni az Időképen?

1. Készíts egy időképes regisztrációt. A regisztrációs felületen percek alatt létrehozható egy.

2. Bejelentkezés után a Beállítások oldalon add meg a Városrész mezőbe a kamerád nevét (pl. "Bakony, Kab-hegy"), majd írd be a pontos földrajzi koordinátáit. Koordináták híján a kamerád nem fog megjelenni az összesítő térképen.

3. Közvetítő jog igényléséhez az Időkép Képtár Közvetítő jog igénylése albumába tölts fel egy mintaképet. A feltöltött képet megtekintve moderátoraink elbírálják a jelentkezési kérelmet. Figyeld a feltöltött kép alatt megjelenő kommenteket!

4. Miután megkaptad a jogot, utána már csak be kell állítani a folyamatos, automatikus feltöltést. Webkamera esetében a legegyszerűbb, ha valamilyen webkamera szoftverrel (sokféle van, ingyenesek is) bizonyos időközönként, pl. percenként feltöltesz egy-egy képkockát az ftp.viharvadasz.hu kiszolgálóra, FTP kapcsolat segítségével. Ehhez természetesen a webkamera szoftverben be kell állítanod a felhasználónevedet és jelszavadat. A feltöltési könyvtár és a feltöltött fájl neve bármi lehet, lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen.

Ha még nincs, honnan szerezzek webkamerát? Milyen kamera javasolt közvetítéshez?

Az Időkép-ViharVadász Shopban is vásárolhatsz, de ha máshol veszel ilyet, vagy már van, akkor a következõkre figyelj:

Webkamera esetén lehetőleg olyat vegyél, ami legalább 640x480-as felbontású, és van rajta kültéri üzemmód is. Ez azért fontos, mert a legtöbb olcsó webkamera nem tudja kezelni a napsütést/égboltot, ill. csak nagy fehérséget közvetít, ha kiteszed a szabadba. IP kamera esetén pedig olyat vásárolj, ami tud FTP-n feltölteni adott időközönként. Természetesen itt is fontos, hogy kültéri legyen.

Milyen webkamera szoftver javasolt a feltöltéshez?

Első körben érdemes megpróbálni a saját fejlesztésű feltöltőt. Azért ezt, mert ebben semmit nem kell beállítani a felhasználónéven, a jelszón kívül. Miért kísérletezzek más szoftverrel, ha működik ez a feltöltő?

Ha működik, akkor nincs értelme mással kísérletezni. Sok rendszerben azonban (nem teljesen tudni, hogy miért) néha lefagy, instabil, illetve a DirectX csak bizonyos verzióival működik. Ráadásul aktív FTP-t használ, amit előbb engedélyezni kell saját belső a tűzfalon (ezt nem mindenki tudja megcsinálni). Tehát, ha ez működik, akkor semmi gond. Ha viszont nem, akkor keresni kell más, olyan webkamera programot, ami tud FTP-n feltölteni, és stabilan működik a Te számítógépeden.

Milyen egyéb webkamera szoftverek használhatóak?

Rengeteg van, a legtöbben az ingyenes Webcam Publisher-t használják. Minimális angol tudás szükséges a beállításához.

Mi a helyzet, ha IP kamerám van? Sok IP kamera tud FTP feltöltést is, adott időközönként. Első körben ezt kellene megkeresni a menüjében, és beállítani az FTP célszervernek az ftp.viharvadasz.hu-t, a felhasználónevet és a jelszót. A feltöltési fájlnév lényegtelen, a lényeg, hogy .jpg kiterjesztésű legyen.

Digitális fényképező, vagy az Időkép Shop-ban vásárolt egyéb IP kamera esetében a VVTV-CPS feltöltő programmal. Ha számítógépről vezérled a Canon fényképezőt, a VVTV-CPS legújabb változata letölthető innen.

A vezérelhető Canon fényképezőgépek listáját megtalálhatod itt

IP-kamera esetén a vevőszolgálat tud segítséget nyújtani.

Mi van, ha már van egy saját weboldalam, ahová most is töltődnek fel a képek?

Amennyiben lehetséges, fordítsd meg a sorrendet, és ide (vagy ide is) töltsd fel a képet (az FTP.viharvadasz-hu-ra). Ha ez valamiért nem lehetséges, akkor a kép átvételének technikai feltétele, hogy elérhető legyen a saját oldaladról egy direktben lekérdezhető .jpg formátumú fájl, egy fix hivatkozásról. Ilyen esetben írj levelet a vihar@viharvadasz.hu-ra, és megpróbálunk találni erre megoldást.

Mi van, ha mindent jó állítottam be, és mégsem jelenik meg a kép?

Először is ellenőrizd, hogy a képfeltöltő sw-ed (vagy IP kamerád) nem ad-e valamilyen hibaüzenetet. Például, hogy nem éri el a szervert, vagy hogy hibás a felh. név/jelszó. Esetleg azt, hogy hibás a feltöltött képfájlnév, vagy a feltöltési könyvtár.

Ha a szerver elérésével van gond (FTP feltöltésnél), és jól állítottad be (ftp.viharvadasz.hu), akkor valószínűleg a tűzfaladdal lesz gond (vagy a Windows belső tűzfala, a router-edé, vagy az Internet-szolgáltatódé). Ezek beállításában mi nem tudunk segíteni, hiszen a Te rendszeredtől függenek, Neked kell segítened a rendszergazdád, vagy a szolgáltatód bevonásával.

Ha a felh. név vagy jelszó rossz, akkor próbáld meg teljesen kitörölni, és újra beírni (kisbetű/nagybetű különbségek is számítanak). Szóközök sem maradhatnak benne! (a végén sem).

Ha a feltöltési könyvtár rossz, akkor azt is töröld ki, és írd be újra (public_html).

Ha ezek után sem működik, akkor ellenőrizd a következőt

Használj valamilyen elterjedt, FTP-s fájlkezelőt (pl. a népszerű Windows Commander vagy Total Commander). Itt az FTP kapcslódásánál írd be a kapcsolat nevét (pl. Viharvadász-FTP, de ez majdnem mindegy), a kiszolgáló nevét (ftp.viharvadasz.hu), illetve a felh. nevedet és jelszavadat. Próbálj kapcsolódni (engedélyezd a tűzfalon, ha kell), és nézd meg, hogy be tudsz-e lépni a könyvtáradba a szerveren. Ha igen, akkor kell látnod egy public_html könyvtárat (ezen kívül semmi mást, ha jól állítottad be a képfeltöltést). A public_html könyvtárba belelépve pedig látnod kell a legutóbb feltöltött, .jpg nevû képedet, (csak 1 db-ot, nem többet). A képfájl nevének meg kell egyezni azzal, amit regisztrációkor kértél.

Ha be tudsz lépni, de nincs semmi sem a public_html könyvtárban, sem kívül, akkkor valsószínűleg már a csatlakozás sem sikerült, bármit is használtál képfeltöltésre. Lehetséges okok - rosszul beállított tűzfal, rossz felh.név/jelszó. Ha látsz képfájlokat, de nem a public_html-ben, hanem azon kívül, akkor valószínűleg rosszul adtad meg a feltöltési útvonalat (a webkamera/IP cam sw) beállításainál.

Ha ezek közül mindent kipróbáltál, mindent legalább 2x ellenőriztél, és mégsem jelenik meg semmi, akkor (de csak akkor) írj nekünk a vihar@viharvadasz.hu-ra, teljese részletességgel leírva, hogy

  • Milyen felh. nevet/jelszót használsz
  • Milyen kamerát
  • Milyen feltöltő sw-t
  • Mit látsz, ha beélépsz FTP-re pl Windows, vagy Total commander-el, vagy bámilyem más FTP sw-el.

...és megpróbálunk segíteni.

Köszönjük!

2005-2009 Időkép-ViharVadász Project